YAKLAŞIK 90 BİN KİTABIN OLDUĞU SAHAF MAĞAZASI DEPREMDE YIKILDI
KAHRAMANMARAŞ merkezli depremler nedeniyle çok sayıda insan hayatını, akrabalarını, evlerini ve işlerini kaybetti. Depremzedeler için de takviye seferberliği başlatıldı.
İnternet üzerinden kitap satışı yapan Kitantik üzerinden sembolik olarak 10 liradan satışa sunulan kitapların geliri, 11 ilde belirlenen 5 kitapçıya gönderilecek. Sahaflardan biri de Hatay’ın İskenderun ilçesinde ‘kitap otagi’ isimli bir dükkânın sahibi olan Aşir Alkaç. 30 yıldır sahaflık yapan Alkaç’ın dükkanı ilk depremde yıkıldı. 90 binanın bulunduğu ve eserlerin yakınında bulunan dükkânda 1800’ler ve 1900’lere ait bazı kitapların ilk baskıları bulunuyordu. Tüm birikimini kaybettiğini söyleyen Alkaç, “Victor Hugo’nun ve Fransız yazar Honore de Balzac’ın kitaplarının ilk baskıları bizde, Türkiye’de sadece iki kişinin sahip olduğu iki ciltlik Bağdatlı İbrahim Paşa’nın kitabı vardı.” ne yapacağımı bilmiyorum” dedi.
Alkaç, depremde yaşadıklarını anlatarak, “3 çocuğumuz var, hepsi İstanbul’da çalışıyor. Lojmanda iki kişiyiz. Eşimin sesiyle uyandım. Çok fena titriyorduk, içeriden çığlıklar geliyordu. Yanımızdaki bloklar hızla çöktü.Elektrikler kesildi, eşim heyecanlandı, beklememiz gerektiğini söyledim.Çalkalayın.Dışarı çıktık. Dükkanıma yakın oturuyorum. Geldim ve altında dükkanımın bulunduğu 5 katlı binanın çöktüğünü gördüm. Burası büyük bir iş hanıydı, sabahleyin kendi imkanlarımız ile insanları çıkarmaya çalıştık, sonra devlet görevlileri geldi yapmaya başladılar. Ailemden 28 kişiyi kaybettim” dedi.
1800’lerden kalma kitaplar vardı. Yayınevi olarak da çalıştıklarını belirten Aşir Alkaç, “30 yıldır sahafçı olarak çalışıyoruz, 4 yıldır da yayınevi olarak çalışıyoruz. Bu sürede 140’a yakın kitap çıkardık. dönem.telifli kitap yoktu.yerli yabancı çok kitap vardı.yazar vardı.hatta bir ilke imza attık görme engelli bir kızın kitabını çıkardık.ilkokul 2.sınıf bir kızın kitabını çıkardık. 1800’lerden kitaplarımız vardı, 1900’lerden bazı kitapların ilk baskıları vardı, hepsi enkaz altında kaldı.Örneğin Victor Hugo’Fransız yazar Honore de Balzac’ın 1999’da basılan ilk kitabı elimizdeydi. 1947 senesi isviçre Bağdatlı ibrahim paşanın kitabı bizde vardı 2 ciltten oluşan kitap türkiyede sadece iki kişide vardı bulunalım dediler ama ne kadar sürer bilmiyorum Bilmiyorum.”
“30 YILLIK ÇALIŞMA DEVAM EDİYOR”
Pek çok farklı dilde kitap bulunduğunu kaydeden Alkaç, “İskenderun’da sahaf kültürü oluşturmak için çok uğraştım. 30 yıl emek verdim, İtalyanca, İspanyolca gibi birçok farklı dilde kitaplar vardı. , Korece hatta İbranice.Ancak şu an kimse yok kurtaramadık elimizden bir şey gelmiyor Açacak yerimiz yoktu Dükkanın arkasında küçük bir bahçemiz vardı İnsanlar Gelip çayını kahvesini içip kitaplarını okurduk.Sürekli sohbet ederdik.Farklı şehirlerden arkadaşlarımız arıyor ama kökümüz burada,bir yere gitmeyeceğiz.Devletten ricam ne yapacağımı bilsinler. Enkazın kaldırılmasını istiyorum. Çizmek istiyorum’ dedi.
– Hataymerkezefendi-ajans.xyz