‘İlk depremde yıkılan oteller ‘hasar yok’ raporunu nasıl aldı?’
Zelzele bölgesindeki birçok otelin, sahiplerinin siyasi temasları sayesinde “hasar yok” raporu aldığı ve bunların yıkılmasının çok sayıda kişinin ölümüne neden olduğu öne çıktı.
Malatya’da voleybol ve ampute futbol takımlarının mezarlığı konumunda olan Kırçuval Otel’in sahibi Zafer Kırçuval, Birgün’ün yazarı Timur Soykan’ın sorularını yanıtlayarak otelin “hasarsız” olduğunu vurguladı. Soykan, otelin ilk depremde yıkıldığını hatırlatınca, “Allah kahretsin kardeşim” yanıtını verdi.
Deprem bölgesindeki binalarla ilgili olarak, “Depremin yol açtığı tahribattan müteahhitler ile iş adamları arasında siyasi temaslar doğuyor. Yıkılan binanın müteahhidinin AKP’nin eski il başkanı olduğu ortaya çıktı. Yenisinin müteahhidi de deprem bölgesinde. Depremde ağır hasar gören binalar ve AKP belediye başkanının katılımı ön plana çıkıyor.Yıkılan otoyollar.”Depremde hasar gören havalimanlarının müteahhitlerinin hükümete yakınlığı malum. Bizler deprem felaketinin acısını çekerken, devletin çürümüş kira sistemi ile karşı karşıyayız.” sahipleri şu şekilde:
“Depremde yüzlerce kişinin gömüldüğü otellerin sahipleri de devletin kanatları altında çürümüş binalarda işlerini yürüttüler. Eski apartmanların dış cepheleri süslendi, içleri ve odaları modernize edildi. otellere dönüştü Sütunlar kesildi tezinin sonu yok.
(…)
ISIAS OTELİNİN SİYASİ SONUÇLARI
Adıyaman’a uygulamalı eğitim için gelen 12-14 yaş arası 25 voleybolcu ve 30 rehberin hayatını kaybettiği İsias Otel, tamamen çürümüş bir binaydı. Otelin sahibi olan Bozkurt ailesinin AKP’ye yakınlığı da biliniyor. Otelin ortaklarından Mehmet Fatih Bozkurt, 2014-2019 ortasında AKP’li Adıyaman Belediyesi AKP üyesiydi. Oteli işleten kardeşi Ahmet Bozkurt, Adıyaman TÜGVA Yüksek İstişare Kurulu üyesidir. Ağabeylerinden Ahmet Bozkurt, 2018 Genel Seçimleri’nde Denge Partisi’nden milletvekili adayı olunca otel binasına Tayyip Erdoğan pankartı asmıştı. AKP milletvekili ziyaretinde, “AK Parti davası ülke davasıdır. Bu davayı destekliyoruz. Aile olarak AK Parti’nin yanındayız” dedi. Nitekim aileden Efe Bozkurt bir dönem AKP Gençlik Kolları Ekonomi ve Mali İşler Kurulu üyeliği görevinde bulundu.
Otel binasının inşaatına 1990 yılında başlanmış, ardından çalışmalar durmuştur. 10 yıl kar ve yağmura maruz kalan kaba inşaat, 2001 yılında Bozkurt Ailesi tarafından satın alındı. Apartman olarak yapılan çürümüş binayı süsleyip otele çevirerek 4 yıldız verdiler. Ancak bina nehir kumu ve çakıldan yapılmıştır. Beton moloza dönüşürken elde parçalanıyordu. Sosyal medyada gelen tepkiler üzerine İsias Otel’in sahibi ve işletmecisi 3 kişi tutuklandı.
YİMPAŞ’TAN VEFAT OTELİNE
Kahramanmaraş’ta yıkılan Saffron Otel markasının sahibi Yimpaş Holding’in kurucusu Dursun Uyar. Yimpaş vurgunculuğu nedeniyle tutuklanan Dursun Uyar’ın AKP’nin kuruluşuna mali kaynak sağladığı ileri sürüldü. Otelde onlarca kişi hayatını kaybetti ancak kesin sayı hala açıklanmadı. Dursun Uyar hakkında soruşturma açılıp açılmadığı bilinmiyor. Ancak 2019 yılında Kahramanmaraş’ta yapılan sarsıntılı tatbikat senaryosunda bu otel yıkılmış ve ekipler müdahale etmişti.
Depremde kaç otelin yıkıldığı ve bu otellerde kaç kişinin hayatını kaybettiği henüz netlik kazanmadı. Yaptığım araştırmalarda Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Gaziantep’te yıkılmış 18 otel tespit edebildim.
Malatya’da Avşar Otel, Kırçuval Otel, Büyük Otel, Hasret Otel, Palancı Otel yıkıldı.
BÜYÜK OTEL
Malatya Büyük Otel, şehir merkezindeki Bakırcılar Çarşısı’nda 4 katlı, dikdörtgen planlı devasa bir yapıydı. Zafer İş Hanı ile iç içe olan Kazulet binasının 1960’lı yıllarda yapıldığı iddia ediliyor. Alt katında dükkanlar bulunan otelin 52 odası ve 3 suiti bulunuyor. Yatak sayısı 107 idi. Enkazdan çok sayıda ceset çıkarıldı.
AVŞAR OTEL
Malatya Yeşilyurt’ta bulunan Avşar Otel çevresindeki bazı apartmanlar ayakta kaldı. 135 yataklıydı. 700 kişilik restoranı, 600 kişilik çok amaçlı salonu ve 700 kişilik kapalı terası bulunuyordu. Otelin sahibi Osman Avşar, 2020 yılında Elazığ Sivrice’de meydana gelen depremin ardından Malatya İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerinin binada inceleme yaptığını ve sağlam rapor verdiğini iddia etti. Deprem anında otelin 10 odası doluydu.
ÖZLEM OTEL
Battalgazi semtinde küçük, ucuz bir oteldi. 4 katlı eski bir binaydı. İnşaatta çalışmak üzere Malatya’ya gelen Diyarbakır Bismillili 5 personel hayatını kaybetti. İşçilerden Recai Subaşı 17, Agit Subaşı ise 18 yaşındaydı.
Kahramanmaraş’ta Safran Otel, Arıkan Otel, Karı Otel, Otel Tabelası yıkıldı.
ARIKAN OTEL
Azerbaycan Bulvarı üzerindeki Arıkan Oteli’nin enkazı altında 5’i genç mühendis olmak üzere çok sayıda kişi hayatını kaybetti. 48 odalı otel, çevredeki eski apartmanların bitişiğindeydi. Dış cephesi sonradan cam olan bina, komşu binalar kadar eskiydi.
KAZANCI OTEL
Kahramanmaraş’ta eski apartmanlardan farkı olmayan otellerden biri de Karı Otel’di. Daha çok Kahramanmaraş’a çalışmak için gelen işçiler bu otelde kalıyordu. Betonu dökülen eski binanın taşıyıcı kolonlarına delikler açılarak, buradan çelik halatlar geçirilerek bitişikteki işyerinin brandası ve tabelası asıldı. Ayrıca binanın bazı sütunlarının da kesildiği iddia edildi. Kışla Otel’de en az 40 kişinin hayatını kaybettiği iddia ediliyor. Otel sahibi gözaltına alındı.
OTEL İŞARETİ
Depremden 37 saat sonra eski bina Burcu Otel’den 3 kişi canlı olarak çıkarıldı. Otelde hayatını kaybedenlerin sayısı bilinmiyor. Yıkılan Palancı Otel’de enkaz altında kalanlar da oldu.
Adıyaman’da İsias Otel, Ünal Otel ve Bozdoğan Otel yıkıldı.
ÜNAL OTEL
Otelin web sitesinde, tüm odaların 2013 yılında yenilendiği ilan edildi. Ancak bina çürümüştü. Bu otelin sahibi Ünal Holding’dir. Bu şirket aynı zamanda İstanbul Fatih’teki 100 odalı Grand Ünal Otel’in de sahibidir. Holding bünyesinde inşaat, madencilik, turizm ve akaryakıt şirketleri de bulunmaktadır.
BOZDOĞAN OTEL
Adıyaman’da harabeye dönen Bozdoğan Otel, 4 yıldızlı bir oteldi. Dışarıdan büyük, yüksek katlı bir apartmanı andıran Bozdoğan Otel’in 77 odası ve 175 yataklı bir süiti vardı. 31 yıllık bir geçmişe sahip olduğu internet sitesinde vurgulandı. Ancak bu tarih binanın yorgun ve çürümüş olduğunu ortaya çıkardı. Otelin sahibi Akın Karakuş’tur.
Hatay’da Güney Otel, Divan, Savon Otel, Özhan Otel, Arsuz Otel, Alice Otel (Reyhanlı) ve birçok butik otel yıkıldı.
Antakya’da Divan Oteli 1963 yılında hizmete açılmıştır. Yeni restore edilmiş ancak yorgun bina sallanacak kadar sağlam olmadığı gibi sağlamlaştırılmamıştır. 27 odası ve 5 süiti vardı. Bina enkazında çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Yıkılan Savon Oteli, 1860’larda inşa edilmiş tarihi bir binada bulunuyordu. Önceleri zeytinyağı ve sabun fabrikası olarak kullanılan yapı daha sonra otele çevrilmiş. Güney Oteli ise Antakya’da dikdörtgen bir kazboynu binaydı. Güney Otel’de çok sayıda kişi enkaz altında kaldı. Özhan Otel’in ilk iki katı çöktü ve arka kısmı yıkıldı. Enkazın altında 5 kişi kaldı. Arsuz Otel’in kış döneminde kapalı olması büyük can kayıplarının önüne geçti. Reyhanlı’da Alice Oteli yıkıldı. 6 kattan sadece bir kata kadar indiği görülen binada hayatını kaybedenlerin sayısı bilinmiyor.
Gaziantep’te Nurdağı Oteli depremde yıkıldı ve enkaz altında çok sayıda kişi hayatını kaybetti.” (HABER MERKEZİ)