Enflasyona karşı işçi haklarını koruyacağız
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, HAK-İŞ’in bir otelde düzenlediği “Cumhuriyet’in 100. Yılı Türkiye Çalışma Hayatı Sempozyumu”nun açılışına katıldı.
Konuşmasına 7 Ekim’den bu yana Filistin’de hunharca kanları dökülen ve şehit edilen bebeklere, çocuklara, kadınlara ve tüm Filistinlilere Allah’tan rahmet dileyerek başlayan Işıklan, hiçbir savaş hukukunun çocukların öldürülmesine, bombalanmasına izin veremeyeceğine dikkat çekti. hastaneler, okullar ve ibadethaneler.
Işıkhan, bu coğrafyaya huzur ve huzurun gelmesini, kanın, acının ve gözyaşının bir an önce bitmesini istediklerini vurguladı. Işıkhan, hem yardım kuruluşları aracılığıyla insani yardım konusunda hem de diplomatik ve hukuki alanda Filistinlilere her türlü desteği vermeye devam edeceklerini belirtti.
“Katma değer artmaya devam edecek”
Çalışma hayatının çok taraflı ve çok paydaşlı, kapsamı geniş olduğunu belirten Işıkhan, bakanlıkları, sendika ve konfederasyonları, çalışanları, patronları ve tüm paydaşlarıyla büyük bir aileyi temsil ettiklerini söyledi.
Işıkhan, son yıllarda hem ulusal hem de küresel düzeyde yaşanan olay ve sıkıntıların yol açtığı ekonomik manipülasyonlar ve mali krizlerin paydaşların varlığına daha fazla değer kattığını, devlet olarak çalışma barışının sağlanması için azami çaba sarf ettiklerine dikkat çekti. enflasyonun olumsuz etkilerine karşı çalışanların haklarını korumaktır. diye vurguladı.
Işıkhan, şöyle konuştu: “Türkiye ekonomisi, öylece çökecek kadar kırılgan bir ekonomi değil. Ülkemiz, onlarca sıkıntıya, onlarca iç ve dış saldırılara rağmen, yılları rekor büyüme oranlarıyla kapattı. Hiçbir zorluk bizi yıldıramaz, engel olamaz. Yolumuz.
Türkiye, büyük yatırımları, ihracattaki ilerlemesi ve istikrarlı büyümesiyle artık daha büyük ve uzun vadeli hedefler koydu. Ücretli konfederasyon ve sendikalarımızın desteğiyle bugünlere geldiğimiz gibi, gelecek hedeflerimiz açısından da sizlere büyük görevler düşüyor. Ülkemize ve çalışma hayatımıza sağladığınız katma değerin artarak devam edeceğine olan inancım tamdır.”
” “Üretim ve alın teri ile bunu bir asır haline getireceğiz.”
Işıkhan, Bakanlık olarak her türlü çalışmanın sağduyu ve istişare ile yürütülmesine hazır olduklarının altını çizerek, “Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız, sendikalarımız, konfederasyonlarımız, personellerimizle el ele vererek bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi. Patronlar, Türkiye’yi her anlamda dünya lideri yapacağız.” “İş hayatında standartları aşarak Türk Yüzyılını birlikte inşa edeceğiz.” söz konusu.
Bu yüzyılı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önderliğinde emek, üretim ve alın teri yüzyılı haline getireceklerini belirten Işıkhan, bunun için işçi temsilcilerinin desteğine, gücüne ve inancına ihtiyaçları olduğunu söyledi.
“Çalışanların yüzde 86’sı sendikasız”
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, sendikalaşmanın çalışma hayatında çözülmesi gereken temel sorunlardan biri olduğunu belirtti. Arslan, “Ülkemizde personelin yüzde 14’ü sendikaya üye olabiliyor.
Dolayısıyla Türkiye’de çalışanların yüzde 86’sı sendikaya üye değil. Bu çözmemiz gereken temel sorunlardan biri. Öte yandan yüksek enflasyon, gelir dağılımındaki adaletsizlik, vergi dilimlerindeki adaletsizlik, kayıt dışı istihdam ve iş kazaları nedeniyle kaybettiklerimiz Cumhuriyetimizin 100. yılıdır.
Vergi düzenlemesi isteyen Arslan, “Ülkemize, yüksek gelirlilerin daha fazla, düşük gelirlilerin daha az vergilendirildiği, ailevi sorumlulukların da dikkate alındığı bir model getirmek istiyoruz.” Kamu ve özel sektörde toplu sözleşme sistemindeki çalışanların haklarının taban fiyata paralel olarak en az taban fiyat düzeyinde artırılacağı bir modele ihtiyacımız var” dedi.