BM Kuruluşlarından Gazze’ye Daha Fazla Yardım Çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları, İsrail’in saldırıları sonucu felaketin yaşandığı Gazze için dünyaya “daha fazlasını yapma” çağrısında bulundu.
BM Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), BM Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yardımların ulaştırılmasına ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı. Gazze’ye insani yardım.
Açıklamada, BM ve Mısır Kızılayı’na ait insani yardım malzemelerini taşıyan 20 tırdan oluşan ilk yardım konvoyunun Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye girdiği belirtildi.
Açıklamada, dağıtılan sınırlı yardımın, su, gıda, ilaç, yakıt ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum kalan yüz binlerce sivilin, çok sayıda kadın ve çocuğun acil ihtiyaçları için kullanılacağı belirtildi. Bu yardımın küçük bir başlangıç olduğunu ve yeterli olmadığını vurguladı.
Açıklamada, “Gazze’de 1,6 milyondan fazla insan kritik düzeyde insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar en savunmasız gruplar olmaya devam ediyor. Gazze nüfusunun yaklaşık yarısı çocuklardan oluşuyor.” Onun sözleri yer aldı.
Açıklamada, İsrail’in 2 haftadır Gazze’ye yönelik saldırıları sonucunda birçok sivil altyapının zarar gördüğü vurgulanırken, hastanelerin faydalı insanlarla dolduğu ve sivillerin temel gıda kaynaklarına erişimde büyük zorluklarla karşılaştığı kaydedildi.
“Gazze’de on binlerce kişi yerinden edildi”
Açıklamada şunlara dikkat çekildi:
“Gazze’deki çatışmalardan önce nüfusun neredeyse üçte biri gıda sıkıntısı çekiyordu. Bugün mağaza stokları tükeniyor ve fırınlar kapanıyor. Onbinlerce insan yerinden ediliyor ve güvenli bir şekilde yemek pişiremiyor veya yiyecek satın alamıyor. İnsani yardım aktörlerine yardımcı oluyor” İhtiyaç sahibi sivillere ulaşın ve hayat kurtarın.” “İnsanların daha fazla acı çekmesini önlemek için Gazze genelinde derhal sınırsız insani erişim ve insani ateşkes çağrısında bulunuyoruz. Temel hizmetleri sağlamak için gerekli suya, gıdaya, temizlik hizmetlerine ve yakıta güvenli ve kalıcı erişim çağrısında bulunuyoruz.”
Açıklamada ayrıca Gazze’deki sivillerin, sivil altyapının ve sağlık tesislerinin korunması çağrısında bulunularak, canlarını tehlikeye atarak görevlerini yerine getiren sağlık çalışanlarının hayati tehlikesinin olmaması gerektiği belirtildi.
Tüm taraflara uluslararası insancıl hukuka azami saygı gösterme çağrısının da yer aldığı açıklamada, şöyle denildi: “Gazze’de son çatışmalardan önce vahim bir insani durum vardı ama şimdi durum felaket. Dünyanın daha fazlasını yapması gerekiyor ( Gazze için).” değerlendirme yapıldı.
İsrail ile Filistinli gruplar arasında çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana ilk yardım konvoyu Refah Sınır Kapısı’ndan geçerek Gazze Şeridi’ne girdi.
İsrail-Filistin çatışması
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarındaki ihlallerine karşı 7 Ekim sabahı İsrail’e yönelik “Aksa Tufanı” adı verilen kapsamlı bir saldırı başlattı.
Gazze’den İsrail tarafına binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail’in ucundaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek kapıyı ele geçirdi ve İsrail içindeki yerleşim yerlerine girdi.
İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlattı.
Gazze’den düzenlenen saldırılarda 306’sı asker olmak üzere 1.400 İsraillinin öldüğü, 4.834 İsraillinin de yaralandığı bildirildi.
Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 1756’sı çocuk 4 bin 385 kişinin öldüğünü, 13 binden fazla kişinin de yaralandığını duyurdu. İsrail saldırılarında 16 gazeteci hayatını kaybetti.
İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 84 Filistinlinin öldüğü belirtildi.
İsrail’in Lübnan sınırında İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’de başlayan çatışmalarda 13 Hizbullah üyesi, 2 İslami Cihad üyesi ve biri gazeteci olmak üzere 3 sivil hayatını kaybetti.
Lübnan’ın gerçekleştirdiği saldırılarda 3 İsrail askeri ve 1 İsrailli sivil hayatını kaybetti.